ZAŠTO-ZATO..

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

ZAŠTO-ZATO..

from BlackW on 01/24/2015 08:58 AM

Zašto zmije nemaju noge?
 - Zmije su nekada imale noge ali naučnicima ni dan danas nije jasno kako su ih izgubile.Uprkos tome što zmije danas nemaju noge one se veoma lako kreću.U kretanju im pomažu nezavisno pokretni trbušni štitovi,kojima je pokrivena celokupna donja površina zmijinog tela.

 Kako školjke prave bisere?
 - Biseri su sazdani od potpuno iste sedefaste materije od koje se sastoji unutrašnjost školjke-ostrige. Ostrigino telo je veoma nežno; da bi ga zaštitila od ozleda ona luči tečnost koja je istog sastava kao biser i njome oblaže unutrašnjost svoje zaštitne ljušture o koju se oslanja telom. Čim u unutrašnjost školjke upadne nešto što bi moglo njeno telo ozlediti recimo zrnce peska, ostriga ga odmah oblaže sa nekoliko slojeva sedefaste materije kojom oblaže i unutrašnjost svoje ljušture, pa zalutalo zrno peska postaje ustvari biser.

 Kako su postale zlatne ribice?
 - Predak zlatne ribice je Šaran. U jezerima i rekama Kine i Japana bilo je mnogo šarana maslinasto-sive boje i od njega se dalje razvijala zlatna ribica. Zlatna ribica ima različitu dužinu od 4 do 30 cm. Vrste zlatne ribice koje se najviše gaje u Evropi i Americi su: lepezara, kometa, nimfa, velur i lavica.

 Šta je mitarenje?

- Kada neka ptica staro perje zamenjuje novim takvu pojavu nazivamo mitarenjem. Svi vodozemci, gmizavci, ptice pa čak i neke vrste insekata menjaju svoju ljušturu, kožu, dlaku, perje.

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ZAŠTO-ZATO..

from BlackW on 01/24/2015 09:03 AM

Zašto kamila ima grbu?
 - Dok bi sve životinje umrle od gladi i žedji, kamile žive sasvim lepo-jer sa sobom nose potrebnu hranu i vodu gde god da krenu. Danima pre polaska na duži put, kamila samo jede i pije. A ona može toliko pojesti da joj na ledjima naraste grba masti teška i do pedesetak kilograma. Zato i grba jedne kamile predstavlja skladištenje masnoća.

 Šta je to Bogomoljka?
 - Medju najzanimljivije insekte spada Bogomoljka, insekt izduženog i vitkog tela, koji dok miruje dugačke prednje noge drži sasvim slobodno i u takvom položaju da daje utisak kao da se tog trenutka moli. Bogomoljka spada u red najkrvoločnijih životinjakoje poznajemo.Hrani se drugim insektima. Svoje žrtve hvata tako što, iz potpunog mirovanja u svojoj lovnoj poziciji, odskoči samo za delić sekunde i ščepa insekta koji joj se približi.

 Ima li stonoga zaista sto nogu?
 Verovali ili ne neke vrste stonoga zaista imaju sto nogu,neke čak i više. Ali ih zato ima i sa svega tridesetak nogu. Iako nam se čini prilično čudno da neke životinje imaju toliki broj nogu, takve životinje nisu toliko retke u prirodi. Stonoga sa lakoćom upravlja sa svojih stotinu nogu, a noge im izrastaju u parovima i to svaki par iz jednog odredjenog dela trupa.

 Kako se kreće oktopod?
 - Oktopod pripada klasi životinja koje nazivamo "glavonošci", što znači da im je glava istovremeno i oslonac za stopalo jer od nje polaze dugački pipci. Oktopod ima osam pipaka po čemu je i dobio ime.

 Šta su vodozemci?
 - Reč vodozemac označava prirodnu sposobnost jednog bića da živi u vodi i na zemlji. Većina vodozemaca provede prvi deo života u vodi a drugi deo na kopnu. Postoje tri grupe vodozemaca: podzemni, repati, žabe i njihovi srodnici.

 Kako se kornjača brani?
 - Kornjača raspolaže izvarednim prirodnim oklopom. Oklop je sazdan u vidu "koštane kutije" pokrivene okoštalim pločama, a sastoji se iz dva dela;jedan pokriva gornji a drugi deo donji deo njenog tela. Oklop štiti kornjaču od neprijatelja. Ženka kornjače može da šišti. Postoje,i neke vrste džinovskih kornjača koje se brane tako što riču i grokću.

Reply

« Back to forum