LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

from BlackW on 02/09/2015 05:57 PM

MALINA
 Narodna medicina sok od maline preporucuje za lecenje bolesti zeluca i creva jer efikasno prociscava sistem za varenje. Isto tako moze biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaze se da malina rashladjuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.Listovi maline pripremljeni u vidu caja preporucuju se za jacanje srca, lecenje hemoroida, alergijskih osipa na kozi i laksih ozleda koze. Ovaj napitak pripadnicama lepseg pola moze pomoci da postanu majke. Nekada se caj od listova maline cesto upotrebljavao za lecenje zenskog steriliteta jer prociscava jajovode i ima pozitivno dejstvo na zidove materice.Zbog niskog sadrzaja ugljenih hidrata malina je u razumnim kolicinama bezbedna i za ishranu dijabeticara, sto se ne moze reci i za svako drugo voce. Neka ispitivanja cak pokazuju da ovo voce povoljno utice i na regulaciju secera u krvi.Podsecamo da berba malina traje sredinom leta i bez obzira na cenu ne bi ih trebalo propustiti. Sve poslastice napravljene od divnih plodova ove biljke mogu imati odredjenih zdravstvenih prednosti za organizam ali kako bi se sto bolje iskoristila sva lekovita svojstva malina, podrazumeva se da ih treba jesti u svezem obliku. Izuzetak cine ozbiljni bubrezni bolesnici kojima sveza malina moze naskoditi.
Ovo bobicasto voce je tako slatko a ima tako malo kalorija sto je vec dovoljan razlog da maksimalno uzivamu u njemu. Jedna porcija malina od 150 g broji manje od 60 kcal i manje od 10 g ugljenih hidrata.
Malina je odlican izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voce je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni deo malina su mocni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voce dobrodoslo kao zastitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

IZVOR-http://www.priroda-leci-sve.com/

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

from BlackW on 02/09/2015 06:06 PM

BRUSNICA
.. postaje sve popularnija biljka. U poslednje vreme se zaista dosta istice njena lekovita moc, pa sve cesce nalazi primenu u lecenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lek i namirnicu koristili još Indijanci (starosedelacka americka medicina). Njene plodove vole da jedu šumske životinje kao što su medvedi, lisice, ptice...Najpoznatija podela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.
 Naucna ispitivanja su pokazala da je sok od americke i evropske brusnice efikasan lek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije "helicobacter pylory" i gljivice kandide.Caj od brusnice se koristi u prevenciji i lecenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomoc varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i lecenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija "in vitro"), poremecaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.


IZVOR-Priroda leči sve

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

from BlackW on 02/09/2015 06:15 PM

LIMUN
 Limun je poreklom iz Indije i Irana, odakle se u poslednjim decenijama Rimske imperije rasirio po severnoj Africi. Zatim su ga Arapi doneli u Evropu. Danas takoreci da nema ni jedne kuce bez limuna. I ne samo to, limun je postao skoro univerzalni lek, a narocito se preporucuje kada je u pitanju lecenje gripa i nazeba. Zimi se cesto pije uz caj a limunada je napitak koji prija tokom cele godine.
 Limun sadrzi vitamin C, limunsku kiselinu, limonin, gvozdje, kalcijum, magnezijum, pektin, bioflavonoide... Leci reumatizam, arteriosklerozu, hemoroide, neuroze... Cisti jetru, podstice varenje i sagorevanje masnoca, pa je gotovo nezaobolazna stavka na spisku namirnica u dijetalnoj ishrani.Najbitnija i najpoznatija karakteristika limuna je visok sadrzaj vitamina C, tako da se preporucuje uzimanje u svezem stanju, na prazan stomak. Deluje kao antioksidans, jaca imunitet, unistava viruse i bakterije.

Najbitnija i najpoznatija karakteristika limuna je visok sadrzaj vitamina C, tako da se preporucuje uzimanje u svezem stanju, na prazan stomak. Deluje kao antioksidans, jaca imunitet, unistava viruse i bakterije.

Sa druge strane, iako je kiseo limun spada u izrazito bazne namirnice, ako se misli na reakciju koju izaziva prilikom varenja, sto je jos jedan veliki plus za njega.Smatra se da je veoma korisno i zdravo svakodnevno piti blagu limunadu bez secera. Dakle, treba iscediti 1 limun u 1 litar mlake vode svaki dan i piti tokom dana. Pored svih od davnina poznatih blagodeti koje limun pruza, najnovija saznanja govore da ce na taj nacin naše telo lakse obavljati uništavanje celija raka. Ova karakteristika limuna potice od zavidne kolicine antioksidantnih materija u njemu.

Limun je zastupljena biljka i u aromaterapiji. Njegov miris ima umirujuci efekat. Otklanja osecaj iscrpljenosti, umora, napetosti, nelagode, straha. Udisanje etericnog ulja limuna, takodje bistri um i povecava koncentraciju.
 

Reply

Shadow

-, female

  

Posts: 520

Re: LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

from Shadow on 03/27/2015 06:54 PM

Brusnica - Čaj od brusnice

 

Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u liječenju mokraćnih organa.
Čaj je vrlo koristan i kod katara i grčeva mjehura, te kod upale bubrega.

Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od gihta ili reume.
Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj..

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: LEKOVITA SVOJSTVA BILJAKA

from BlackW on 03/28/2015 08:38 PM

KUPINE
 Kupine su veoma ukusno bobičasto voće koje raste u grmlju punom trnja, a rasprostranjeno je širom planete. Kupine važe za voće sa najviše dijetalnih vlakana.Kupine možemo jesti sveže, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, slastice, pa čak i vina (recept za kupinovo vino potražite pod naslovom „Kupinovo vino – vaš čuvar srca"). Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima , visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijma, ugljikohidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.


Reply

« Back to forum