Ugrožene vrste biljaka

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 07/03/2015 10:06 PM

STEPSKI BOŽUR


 Stepski božur (Paeonia tenuifolia) je biljka prelepih, upadljivo crvenih cvetova koji su ukras ne samo ove biljke već i suvih, peskovitih staništa Deliblatske peščare. Istovremeno su i razlog ugrožavanja njenog opstanka. Lekovitost ove biljke poznata je od davnina tako da i njeno ime odatle vodi poreklo. Po Homeru lekar bogova zvao se Paian koji je izlečio Plutona biljkom nazvanom Paonia. Tanki, nežni listovi objašnjeni su u imenu vrste lat. tenuifolius = tankolistan.

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 07/03/2015 10:26 PM


Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 07/03/2015 10:37 PM

PANĆIĆEVA OMORIKA
 Pančićeva omorika je najpoznatiji srpski endem i jedan od najlepših četinara Evrope. Ovaj četinar iz roda smrča ostatak je drevne tercijarne flore Evrope koja je opstala samo u srednjem toku reke Drine i preživela ledeno doba. Njeno prvo klasično nalazište je na Zaovinama, na planini Tari koja je upravo zbog ove činjenice postala čuvena medju botaničarima i prirodnjacima širom sveta. Takođe, Pančićeva omorika jedan je od osnovnih razloga za proglašenje Nacionalnog parka Tara na ovom području.
Godine 1855. Josif Pančić je prvi put cuo da u Zapadnoj Srbiji postoji posebna vrsta četinara - omorika. Deset godina kasnije je dobio dve njene grane. Trebalo je da prođe još deset godina da na planini Tari, u zaseoku Ðurici, 1. avgusta 1875. pronađe do tada nepoznati četinar - omoriku koja je po njemu dobila ime - Pančićeva omorika (Picea omorika (Pancic) Purkyne). Tokom svoga višegodišnjeg rada otkrio je 102 i opisao oko 2.500 biljnih vrsta. Josif Pancic 1888.god. sahranjen je u sanduku načinjenom od Omorike na vrhu Kopaonika koji po njemu nosi i ime – Pančićev vrh. - See more at: http://www.tarasmestaj.rs/atrakcije/panciceva-omorika#sthash.4pYv1Hjf.dpuf







Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 07/03/2015 10:49 PM

ROSULJA
      Rosulja (Drosera) je rod karnivornih biljaka sa preko 170 vrsta. Javlja se na mestima osiromašenim mineralnim materijama, pa to nadoknađuje proteinskom ishranom — digestijom životinja. Hvata ih pomoću listova na kojima su žlezde koje prave lepljivu tečnost na koje se potom zalepi insekt. Rosulja nije velika biljka. Pravi rozetu od nekoliko listova.
 Rosulja ili Drozera je dakle biljka insektojed,koja prevarom namamljuje insekte.Gornji deo svakog lista te biljke je prekriven izraslinama poput dlaka koje ispuštaju sladunjavu tečnost primamljivu za insekte.Ta tečnost liči na rosne kapi što svetlucaju kada na njih padnu sunčevi zraci,te je zato biljka dobila ime"rosulja".Čim neki insekt dotakne jednu jedinu dlakastu izraslinu,nema mu više spasa.Tog istog trenutka sve ostale dlakaste izrasline počinju da se savijaju ka središtu lista,sklapajući se oko insekta sve dok ga sasvim nepoklope.Tečnost koju biljka izlučuje natapa insekta i odmah započinje varenje.Posle dva dana insekt je svaren,dlakasti pipci se opet otvaraju i spremno čekaju novu žrtvu.


 


Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 08/11/2015 05:00 PM

DIVLJI KARANFIL
Višegodišnja biljka, 25-60 cm visoka. Listovi linearni, 2-4 mm široki, pljosnati, najširi u srednjem delu, na vrhu ušiljeni. Rukavac nekoliko puta duži od prečnika stabljike. Cvast glavica, cvetovi gusto zbijeni, purpurni. Dvojna čašica. Cvetanje: V-VII. Stanište: Po travnim, peskovitim i kamenitim mestima. Opšte rasprostranjenje: Austrija, Čehoslovačka, Italija, Mađarska, Srbija, Bugarska, Rumunija. U Srbiji rasprostranjena.






Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: Ugrožene vrste biljaka

from BlackW on 08/11/2015 05:12 PM

GOROCVET
 Gorocvet je rasprostranjen po zemljama oko Crnog mora. Najviše ga ima u Ukrajini, na Krimu, na severnom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru. Čest je i u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, odakle se mestimično raširio i na zapad. U našoj zemlji gorocveta ima u severoistočnim delovima, na Deliblatskoj peščari, Fruškoj Gori, oko Bezdana, Čoke, u istočnoj Srbiji i na drugim mestima. Na teritoriji Vojvodine je zakonom zaštećena biljna vrsta.Raste na sunčanim, suvim, plitkim i peskovitim zemljištima obraslim travom, po retkim šumama, kamenitim brežuljcima i padinama. Stoka ga ne pase. Raste na kamenitim brežuljcima


 

 

Reply

« Back to forum