Da li na super-Zemljama ima okeana?

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Da li na super-Zemljama ima okeana?

from BlackW on 01/13/2015 04:02 AM

Kepler svemirski teleskop američke Nacionalne svemirske agencije obeležio je 1000. otkriće egzoplanete ranije ovog meseca.
Sada se astronomi nadaju da na ovim planetama daleko od Sunčevog sistema možda ima vode koja je osnovni uslov postojanja života kakav poznajemo.
Prema novim istraživanjima, takozvane "super-Zemlje" možda imaju velike okeane koji postoje milijardama godina.Duboko u Zemlji postoje veliki rezervoari vode koji do površine dospevaju putem vulkana.Zbog ovog procesa "recikliranja" postoje okeani na našoj planeti, a naučnici Harvard Smitsonijan centra za astronomiju sada se pitaju da li se slični procesi odigravaju na super-Zemljama.Istraživači su koristili kompjuterske simulacije raznih egzoplaneta kako bi otkrili koliko je potrebno da se na njima formiraju okeani.Otkrili su da bi planete koje su od dva do četiri puta veće od Zemlje mogle da imaju okeane u poslednjih 10 milijardi godina."Kada ljudi razmišljaju o tome da li je planeta u zoni nastanjivosti, obično misle na temperaturu na njenoj površini i udaljenost od matične zvezde", kaže Lora Šefer, vođa ovog istraživanja."Međutim, ne treba iz vida izgubiti i okeane".
   Otkrića, koja bi mogla da pruže naučnicima mogućnost da predvide na kojoj od mnogih Keplerovih planeta možda postoji život, objavljena su na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Sijetlu 8. januara.


Foto: Idea go / FreeDigitalPhotos.net
IZVOR-B92

Reply

« Back to forum