OTROVNI MUTANT-LEPTIRI U SRBIJI!

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

OTROVNI MUTANT-LEPTIRI U SRBIJI!

from BlackW on 07/25/2015 11:58 PM

OTROVNI MUTANT-LEPTIRI U SRBIJI! Napadaju i „ujedaju" decu!


Neobični beli leptiri, koji na krilima nose otrov veoma opasan po zdravlje, svakodnevno „ujedaju" najmanje tridesetoro dece u Raškoj oblasti. Ubod ovih insekata mutanata, čiji je latinski naziv eurpoctis chrysorrhoea, izaziva veoma ozbiljne posledice, poput osipa po celom telu i kijanja, pa sve do visoke temperature i gušenja.

Opasni beli leptir (Foto: subscribe.ru)
  Prema tvrdnjama stručnjaka, beli leptiri su u Novi Pazar i okolne gradove stigli iz Rožaja, a napadaju uglavnom noću, dok ljudi spavaju. Posebno opasne poslednice ostavljaju kada „ujedu" decu, zbog čega je od početka jula u Raškoj oblasti na stotine mališana završilo u bolnici.

Činjenica da napadaju noću i da zbog toga od „ujeda" do odlaska kod lekara često prođe i po nekoliko sati predstavlja posebnu opasnost.

Zbog toga i ne čudi što je meštane Novog Pazara veoma uznemirila pojava ovih insekata. Profesorka u jednoj novopazarskoj srednjoj školi Nuvara V. kaže da je koža njene dece bukvalno buknula posle „ujeda" ovih leptira.

– Prozor nam je bio otvoren jer je veče bilo toplo. Videla sam leptira na zidu, ali nisam mogla ni da pretpostavim šta će se desiti. Tokom noći, u snu, sinovi su dobili crvene tačkice po koži, koje su vrlo brzo počele da se povećavaju i šire po celom telu. Počeli su da kašlju, kijaju, guše se i ujutro sam ih odvela kod lekara. Ispred ordinacije bilo je najmanje tridesetak dece sa potpuno istim simptomima – kaže sagovornica, i dodaje da se crvenilo najpre javlja po vratu i stomaku.

Isti problem imala je i Nadica Simović, koja kaže da je leptire primetila dok je šetala Gradskim jazom. Oni su, prema njenim rečima, leteli oko svetiljki, a često su sletali i na prolaznike koji su nosili garderobu jarkih boja.

– Osetila sam da mi je sleteo ispod uveta i sklonila sam ga rukom. Koji minut kasnije dobila sam osip, osetila sam jak svrab po vratu i ruci kojom sam sklonila belog leptira. Tokom noći dobila sam blažu temperaturu i celo veče sam se masirala alkoholom – kaže Nadica.

Pedijatar Rajko Popović kaže da nema zvanične podatke o tome koliko pacijenata se javilo Domu zdravlja, ali da se samo Dečijem dispanzeru za pomoć obrati oko tridesetoro dece dnevno.

– Reč je o alergijskim reakcijama koje se javljaju nakon kontakta sa insektima. To kontaktno zapaljenje kože ne ostavlja ozbiljne posledice, ali zaista stvara niz neprijatnosti. Alergije te vrste leče se sirupima i gelom. Ove vrućine dodatno nepovoljno utiču na decu koja imaju simptome alergije – rekao je Popović.

Onima koji su imali kontakt sa belim leptirom lekari savetuju kupanje medicinskim sapunom sa visokom ph vrednošću kao i mazanje gelom koji sadrži histamine.

Rastko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru kaže da će belih leptira biti do druge polovine avgusta. Oni se kreću uglavnom po mestima gde ima svetlosti i migriraju dolinama reka ili drugim mestima gde su jači vetrovi.

– Upravo zbog toga ih ima pored reke Raške. Alarmirali smo „Srbijašume" i ukoliko se broj leptira ne smanji, oni će obaviti zaprašivanje – rekao je Arsenijević.
 
 Kratko žive, ali su opasni

Selma Nurković, magistar mikrobiologije, kaže da su se beli leptiri razmnožili zbog vremenskih neprilika, temperaturnih razlika i nagle oscilacije vlažnosti vazduha.

– Životni ciklus tih organizama veoma je kratak. Treba sačekati da najezda prođe sama od sebe, a nakon toga je neophodno obaviti dezinsekciju. Kod ljudi, kako dece tako i starijih, koji imaju oslabljen imunološki sistem, kontakt sa tim insektom može izazvati gušenje – rekla je ona.



Izvor:  http://www.pravda.rs/2015/07/09/otrovni-mutant-leptiri-u-srbiji-napadaju-i-ujedaju-decu/

 

Reply

« Back to forum