ŠTA DANAS KUVATE..?
First Page | « | 1 | 2
[ Go to bottom | Go to latest post | Subscribe to this topic | Latest posts first ]
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 04/02/2015 09:38 PMGrašak sa krompirom i pilećim batacima
800 g graška
1 manja crnog luka
500 g pilećih bataka bez kostiju
200 g krompira
1 kašika ulja
so
biber
20 g dodatka za jelo
500 ml vode
1 kašičica suve mirođije
100 ml soka od paradajza
Prilog
200 g crnog hleba
Na umereno zagrejanom ulju dinstati sitno sečeni crni luk. Kad porumeni dodati sitno isečeno meso bataka odvojenih od kožice i kostiju. Sve to dinstati 10-ak minuta, dodati grašak, začiniti i naliti vodom. Ostaviti da se dinsta 20-ak minuta. Dodati krompir isečen na sitne kockice. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Pred kraj dodati sok od paradajza, začine i mirođiju. Ostaviti da kuva dok se krompir ne skuva.
Pravi gurmanski obrok, dobro poznat u našoj nacionalnoj kuhinji. Meso prilikom pripreme obavezno osloboditi kožice. Rastvorljiva dijetna vlakna iz graška mogu da pomognu u snižavanju vrednosti šećera i masnoća u krvi.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 06/27/2015 10:48 AMŠnicle u sosu od senfa i susama
Sastojci:
700 gr pilećeg belog mesa
5 dl juneće supe od kocke
1 dl belog vina
2 kašike senfa
2 kašike susama
2 kašike pavlake
2 kašike gustina
1 kašikica šećera
2 čena belog luka
ulje
vegeta,biber,so,origano
Priprema:
Pileće meso iseći na šnisle ,istanjiti tučkom i začiniti po ukusu i propržiti ga na vrelom ulju izvaditi iz masnoće.
U masnoću od mesa propržiti susam,sipati belo vino,supu,dodati senf,beli luk,šećer,origano,vratiti meso,dodati pavlaku,razmućen gustin u malo vode i začine po ukusu,kuvati na srednjoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
Poslužiti uz obarenu šargarepu i krompir.
I,naravno
SASTOJCI:
750 g brašna
1 dl Ulja
4 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
500 ml mleka
40 g svežeg kvasca
malo soli
ulje za prženje
1 kesica vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje
1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.
2. Dok raste umutite jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom.
3. Ostavite testo na toplom da dvostruko naraste pa premesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.
4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.
5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.
6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 08/23/2015 02:51 AMJUNETINA U SAFTU OD VINA,BELOG LUKA I ORAHA
Sastojci:
1 kg. junećeg mesa
10 češnjeva belog luka
1 dcl. maslinovog ulja
1 dcl. belog vina
malo cimeta (ovo po zelji)
3 kasike sveže cedjenog limunovog soka
2 dobro zrela paradajza
5 kasika mlevenih oraha
Priprema:
Prokuvati na kratko (1 minut)neociscen beli luk,izvaditi ga iz vode i kada se malo prohladi ocistiti ga i iseci na polovine.
U serpu u koju smo sipali ulje,poredjati komade mesa,zaliti vinom, zatim limunovim sokom, dodati beli luk,izrendan paradajz, so, biber i zaliti sa malo vode.
Dinstati uz povremeno mesanje na srednjoj temperaturi oko sat vremena dok meso ne omeksa. Pred kraj kuvanja dodati mlevene orahe i kuvati jos nekoliko minuta.
Po zelji u jelo mozete dodati kasikicu secera.
.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 12/06/2015 12:17 PMMEDENO SRCE
- 1,5 casa vode
- 1 casa secera
- 3 kasike dzema
- 3 kasike ulja
- 3 case brasna
- 2 kesice praska za pecivo
- 1/2 kasice cimeta
- 200gr cokolade za kuvanje ( za glazuru)
Sve dobro izmesati, sjediniti. Pola smese sipati u podmazan pleh i zapeci na 200* Celzijusovih. Kada se malo zapece izvaditi i premazati istim dzemom a odozgo sipati ostatak umucene smese. Vratiti u rernu i ostaviti da se ispece.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 12/14/2015 02:58 PMPODVARAK SA PILETINOM
Sastojci.
1 veća glavica crnog luka
1 glavica kiselog kupusa
Ulje ili mast
1 kašičica aleve paprike
So
Vegeta
Biber
Lovorov list
4 parčeta pilećeg mesa
Najbitnije kod spremanja podvarka je da kupus od koga spremate ne bude previše slan. Ako je kupus slan stavite ga u vodu da izvuče so. Iseckati kupus sitno. U jednoj šerpi izdinstati pileće meso uz dodatak soli i vegete. U drugu šerpu staviti masti ili ulja pa na tome kratko prodinstati iseckani crni luk. Dodati kašičicu aleve paprike pa onda dodati iseckani kupus. Kupus nalivati toplom vodom uz često mešanje. Dodati biber i lovorov list. Sve krčkati na umerenoj vatri dok se kupus skroz ne skuva. Dodati soli i vegete po ukusu. Kupus prebaciti u đuvečaru ili pekač staviti parčiće mesa preko njega i sve zapeći u rerni. Služiti uz proju, ljutu (kiselu) papričicu i beli luk.