ŠTA DANAS KUVATE..?
1 | 2 | » | Last
[ Go to bottom | Go to latest post | Subscribe to this topic | Latest posts first ]
ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 01/23/2015 03:16 PMNešto me mrzi al moram...Piletina sa šampinjonima u sosu od pavlake
SASTOJCI:1 komad pileceg belog mesa, 400 g sampinjona, 1 glavica crnog luka 1 časa kisele pavlake, dodatak jelu, so ,biber ,origano, lovorov list ,seckani persun, ulje za przenje
1
Crni luk iseckajte na reznjeve, pilece belo meso na kockice, pa zajedno proprzite na ulju dok meso ne pobeli.
2
Za to vreme iseckajte sampinjone na listice, dodajte mesu, promesajte i poklopite posudu u kojoj przite, pa na laganoj vatri dinstajte u sopstvenom soku.
3
Kad sva voda iz posude ispari dodajte so, biber i ostale zacine, promesajte pa dodajte casu pavlake.
jos jednom promesajte da se lepo sjedini sa mesom i sampinjonima i jelo je gotovo.
Posluzite dok je jos vruce, za rucak ili veceru uz neku vasu omiljenu salatu.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 01/24/2015 09:59 AMGoveđi gulaš
500gcrnog luka 500g govedine ili junetine isecene na kocke 2-3 kasikice aleve paprike 3 lista lovora susenog 1 kasikica kima 1 kasikica persuna susenog ili svezeg vruce vode za dolivanje 3-4-5 kasike paradajz sosa prstohvat bosiljka, so, biber po ukusu za prilog pire krompir ili skuvana testenina 1 dcl crnog vina (nije obavezno, samo ukoliko zelite :) )
Crni luk iseckajte pa proprzite na malo ulja u dubljoj serpi, posolite luk slobodno, da pusti malo svoje vode i da omeksa, kad ste ga proprzili dodajte malo vode i nastavite dinstanje uz povremeno mesanje i dolivanje vode (ovaj deo sa lukom treba da traje nekih pola sata otplike)... zatim dodajte alevu papriku, lovorov list, kim, persun i promesajte. Dodajte iseceno meso prodinstajte par minuta sve zajedno uz mesanje i nalijte vrucom vodom (mozete sada dodati i deci crnog vina ukoliko imate) da ogrezne sve i kuvajte na srednjoj vatri narednih sat i po, naravno uz povremeno mesanje i dolivanje vode koja je uvrila... Posle tih sat i po otprilike, posolite gulas po ukusu, i dodate par kasika paradajz sosa, promesate, dodate i bibera po ukusu i prstohvat bosiljka... promesate, krcate jos nekih 15 minuta, zatim iskljucite ringlu i ostavite gulas na njoj poklopljen da se krcka dok sasvim ne prestane proces kuvanja (to bude sigurno jos nekih 15 minuta) ...
I,naravno...
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 01/25/2015 03:20 AMPUNJENE PAPRIKE
Meni najlepsi nacin za spremanje ovog jela. Paprike su sve vreme kuvanja u paradajz saftu a ne samo u vodi,tako dobiju i paprike i saft bolji ukus. Nije ih potrebno kasnije zaprzavati.
Sastojci
500. gr. mlevenog mesa
oko 10 paprika babura, zavisi od velicine
(na slici je 9, ali su bile malo vece)
1 soljica pirinica
1 jaje
1 glavica luka
malo slatke paprike
kasikica vegete
so, bober
sos
1 dcl. ulja
3 kasike brasna
1/2 l. paradajz soka
1,5 l. vode
so, malo slatke paprike
secer, po zelji(ja stavim 2 kasike)
Proprziti brasno na ulju, sipati paradajz, izmesati, doliti vodu, dodati zacine i kada prokuva staviti napunjene paprike.
Sve sastojke za punjenje izmesati, ali ne treba mnogo da se mesi jer ce biti tvrdo punjenje kada se skuva, ostaviti pola sata a zatim puniti paprike. Takodje ne treba puniti papriku do kraja jer ce pirinac prilikom kuvanja da nabubri i rasirice se smesa.
Kuvati na umerenoj vatri oko sat vremena.
I,naravno..
BRZI PLAZMA KOLAČ
36 komada plazma keksa
600 ml mleka + 100 ml za umakanje keksa
1 puding od čokolade
5 kašika šećera
3 kašike gustina
2 kašike kakaoa
125 gr margarina
Pomešati puding, kakao, šećer i gustin sa 100 ml mleka, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu smesu i mešati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti sa vatre, pa dodati margarin, u vrelo i mešati dok se ne sjedini i ne umuti.
U usku posudu za hleb staviti kesu, pa poslagati 12 komada plazma keksa umočenog u mleko, pa preko njega naneti 1/3 fila.
Postupak ponoviti još dva puta.
Poklopiti vrhovima kese pa staviti u frižider da se stegne.
Kad se stegne okrenuti na tacnu i dekorisati po želji.PRIJATNOOOOOO
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 01/29/2015 03:00 AMDanas ću prebranac..
Sastojci 1 kg pasulja 3 većeglavice crnog luka 1 ljuta papricica (ko ne voli neka stavi obicnu zelenu papriku) 2 prazi luk 3-4 cenabelog luka 2lovorova lista vegeta, soli, bibera po ukusu prstohvat suve nane 1 kasikabrasna 1 kasika aleve paprike (horgoske) ulje za prženje...
1
Skuvati pasulj, procediti od vode i ostaviti malo te vode da se prebranac nalije sa istom, ja prvu vodu od pasulhja bacam, nalijem ponovo sa vodom i kuvam dok se ne skuva.
2
Sitno naseckati crni luk i prziti ga dosta dugo na ulju, paziti da ne izgori, tom luku dodati, prazi luk (samo beli deo, koji ste prethodno dobro oprali, presekli na pola i nasekli sitne snitice) i njega uprzite, dodati sitno isecenu papricicu, proprziti i dodati kroz presu istisnut beli luk svemu tome dodati kasiku brasna i kasiku aleve paprike, malo proprziti, dodati pasulj, naliti sa vodom koju ste ostavili na stranu, samo da jedva pokrije pasulj, ko ne voli brasno i ne mora stavljati, dodati malo suve nane ( to je da se stomak ne naduje i nemate gasove), lovorov list, pobiberiti i povegetiti po ukusu.
Bololučena salata
Kolač s visnjama
5jaja 1,5 čaša šećera 1 čaša jogurta 1čaša ulja 2čaše brašna 1/2 kesice praška za pecivo 400 - 500 gr višanja malo prah šećera za posipanje kolača čaša = 2 dl
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima...
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka..
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 02/06/2015 12:26 AMPRŽENI FILETI SOMA
Sastojci:1i 1/2 kg fileta soma pangasiusa Smesa za prženje: 1 šolja kukuruznog griza 1/2 šolje kukuruznog brašna 1/2 kašičice suvog začina 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice aleve paprike Za preliv: sokod 2 limuna malo ulja pola vezice peršunovog lista (iseckanog) 4-5 čena belog luka (iseckanog) i još ulje za prženje ribe još 1 limun (po želji)
1
Filete soma pangasiusa ostaviti da se odmrznu, ali ne do kraja. Pošto su smrznuti zajedno sa emulzijom u kojoj su transportovani do naših krajeva, ja ih properem pod tekućom vodom, pa onda ostavim na tacnu. Poluodmrznute iseći na lepe komade, i tako započeti prženje (lakše se rukuje, nego kad su potpuno odmrznuti).
2
Za to vreme izmešati suve sastojke, u koje treba svako parče dobro utapkati pre prženja (kukuruzno brašno, kukuruzni griz, so, alevu papriku i suvi začin). Parčad ribe uopšte NE treba soliti, sva so je u ''ogrtaču''.
3
U posebnoj posudici napraviti preliv od limuna, izmešati limunov sok saulja, dodati iseckan beli luk i peršunov list.
4
Ribu pržiti u tiganju, pa je slagati u posudu za služenje. Svako parče ribe preliti jednom kašikom limunovog preliva, i tako do kraja.
Poslužiti sa još limuna, isečenog na kriškice i prilogom po želji, krompir salatom, garniturom od blitve i krompira, barenim pirinčem, i sa nekom lepo rashlađenom salatom.
KROMPIR SALATA
Socni kolac sa kokosom
Sastojci: Mera je casa od 2 dcl. 1 casa tecnog jogurta 1 casa mleka 1 casa ulja 1 casa kokosa 1 vanil secer 2 case secera 2 case brasna 1 kasicica praska za pecivo Glazura: 100 gr Cokolade 3 kasike ulja..
1
Tim redom, varjacom ili spatulom, umesajte sve sastojke (ja ostavim par minuta secer u jogurtu i mleku da se pocne topiti). Ulijte u manji, namasecen i pobrasnavljen pleh (20x17) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, nekih 30-tak minuta. Proverite cackalicom da li je pecen. Na pari, ili tihoj vatri, otopite cokoladu sa uljem i prelijte preko kolaca.Cim se glazura stegne mozete ga seci.
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from Shadow on 02/06/2015 05:53 PMpohane palačinke
Izribajte sir i šunku te joj dodajte vrhnje,majonezu jaje i začine
Na svaku palaćinku stavite punu veliku žlicu nadjeva
motajte,po mogućnosti još tople da vam se sljube sve stranice
jedna napomena: ja panir smjesu radim tako da u jaja dodam i malo mlijeka,
a prezle pomješam skupa sa malo brašna
Palačinke pecite u dubokoj masnoći dok ne porumene
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from BlackW on 02/12/2015 02:30 AMĆUFTE U PARADAJZ SOSU
Sastojci:500g mlevenog mesanog mesa 1crveni luk 4 cena belog luka malo suve slanine (po ukusu) 300mlparadajz soka 1sargarepa aleva paprika, so, biber, malo brasna..
1
Sitno iseckati crveni luk i 2 cena belog luka, narendati sargarepu i pomesati sa mlevenim mesom. Dodati so, biber, alevu papriku i po potrebi brasna.
2
Napraviti male cufte i uvaljati ih u brasno.
Prziti na zagrejanom ulju da porumene sa obe strane.Izvaditi.
3
U istu serpu staviti sitno isecenu slaninu i ostatak belog luka da se przi. Naliti paradajz sokom, i vratiti cuftice unutra.
Dinstati na laganoj vatri oko pola sata.
Poslužiti sa pireom ili makaronama...
Re: ŠTA DANAS KUVATE..?
from Andjelak on 03/01/2015 10:13 PMeto danas su me vodili u restoran na rucak...Bio je odlican...Al kad sam cula cenu uhh