ČUDNO VOĆE

1  |  2  |  »  |  Last [ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 03:32 AM

PITAJA
 Pitaja ili zmajevo voće raste u centralnoj i južnoj Americi kao i u pojedinim zemljama jugoistočne Azije. Plod zmajevog voća je svetlo ružičaste boje, a unutrašnjost je bela i prošarana je sa puno malih, crnih semenki. Unutrašnjost je jestiva, a plod se može naći i u žutoj boji...Spoljašnost ove voćke atraktivnog je izgleda, dok je njena unutrašnjost kiselkastog ukusa i bogata je vitaminima. Utiče na smanjenje holesterola i regulaciju šećera.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 03:42 AM

KARAMBOLA
 Karambola je plod istoimene biljke (drveta), koje raste u Indoneziji, Indiji i Šri Lanki. Ova se biljka također uzgaja i u Južnoj Americi, kao i u Australiji.Drvo karambole odlikuje se dugačkim nizovima listova (dugim i po 50 cm), kao i cvetovima jake ružičaste boje. Kod ove je biljke zanimljiv sâm plod, veoma karakterističnog oblika, zbog čega je ovo voće i našlo primenu u gastronomiji. Boja ploda proteže se od svetlozelene, preko blage žute, pa do bledonarančaste, a sve zavisi  u kojoj je fazi sazrevanja.
Po ukusu jako liči na jagodu a inače je veoma hranjiva, jer u 100 g sadrži čak 36 g belančevina, a bogata je i vitaminom C.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 03:49 AM

DURIAN
 Durian je egzotično voće koje se može naći u mnogim državama Jugoistočne Azije. Poznato je po jakom mirisu i ukusu koji mnogi ljudi u isto vreme vole i preziru. Postoji više od 20 sorti duriana u regionu.Uprkos neprijatnom mirisu, durian spada u vodeće jestive proizvode zahvaljujući karakterističnom ukusu. Primeri proizvoda od duriana su palačinke i makarone u Kuala Lumpuru, bombone i sladoled u gradu Davao na Filipinima, mus torta i krem kolači na Brunejima, te pečeni durian u testu od celog zrna pšenice u Indoneziji.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 03:54 AM

FIZALIS
 Ova, izuzetno korisna i lekovita biljka odavno je poznata u ljudskoj ishrani, a poslednjih godina njena brojna blagotvorna svojstva, ponovo su u žiži interesovanja.Kod nas poznata i pod imenom Ljoskavac, poreklom je iz Južne Amerike. Veličina plodova (bobica) otprilike je veličine divlje samonikle trešnje, slatko-kiselog ukusa. Ubraja se u povrće (slično lubenici i dinji) mada ima ukus voća.Fizalis se jede sirov, kako samostalno, tako i umešan u razne salate, i tada je najkorisniji organizmu. Takođe, priprema se i prerađen, odnosno, termički obrađen u obliku džemova, slatka i kompota.
 Fizalis, odnosno, peruanska jagoda sadrži u sebi toliko korisnih i lekovitih materija da je to poduži spisak. Ima šećere, limunske kiseline, beta karotena, obilje vitamina C. Zatim minerale, pre svega fosfora i kalijuma, ali i niz drugih. Sadrži mnoge bioaktivne supstance kao, flavonoide, alkaloide i razne vrste biljnih steroida.
 Peruanska jagoda je veoma rodna i na jednoj biljci (stabljiki) može biti i stotinu „lampiona" sa plodovima.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 04:05 AM

JAMAJČANSKI TANGELO
 Ovo voće se veoma često naziva i ružno voće. Potiče sa Jamajke i zapravo je tangelo (dobija se ukrštanjem mandarine i pomela ili grejpfruta) koji ima sladak, citrusni ukus.Raste kao drvo, koje dostiže veliku visinu. Pa zato ponekad stvara manje probleme oko branja ovog voća radi visine. Ima krupne listove, plod je okrugao. Sočan je, mesnat, u sebi nema seme.Jamajčanski tangelo je izvor vitamina C. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema, nervoze, nesanice, napetosti, pospešuje rad organa za varenje, pojačava apetit...


 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 04:11 AM

MIRACOLINA
 Mirakolina, koja se često naziva i čudesno voće, stvarno ima čudesne sposobnosti: naime, ona ima sposobnost da kiseloj hrani daje sladak okus! Ako sažvaćete jednu bobicu pre konzumiranja limuna, limete ili neke druge kisele namirnice, imaćete osećaj kao da jedete neke bombone. Ona je savršena voćka za dijabetičare i sve druge osobe koje bi trebale izbegavati šećer zbog zdravstvenih razloga. Prirodno stanište joj je zapadni deo afričkog kontinenta.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 04:20 AM

RAMBUTAN

 Drvo vocka koja se pokazala izuzetno dobro i za Bonsai! Slatkasto i sočno voće koje možemo pronaći u arhipelagu Malay u jugoistočnoj Aziji. Popularno je voće za uzgoj u vrtu a sve vise se drzi po stanovima u saksijama. Rambutan voće ovalnog je oblika i ima debelu koru sa dugim pipcima koje podsećaju na dlake. Nezreli rambutan ima žuto-ružičastu koru te su prekriveni svetlo zelenim pipcima. Zrelo voće ima tamno crvenu koru, crvene pipke sa zelenim vrhovima. Semenka mu je ovalnog oblika, unutrašnjost je bela i lako se odvaja od semena. Rambutan je slatko voće. Sezona sazrevanja je od jula do septembra. Rambutan je izvor proteina ili belančevina, kalcijuma ,fosfora, gvoždja, vitamina C. Rambutanova veličina je 4 do 5 cm 


 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 01/31/2015 04:26 AM

ĆIRIMOJA
 Svoje mesto u grupi najneobičnijeg i najegzotičnijeg tropskog voća na planeti zauzima i ćirimoja. Zahvaljujući nesvakidašnjem izgledu, ukusu, kao i činjenici da još nije rasprostranjena na svim meridijanima, ona umnogome intrigira ljubitelje slatko-kiselkastih ukusa. Po svom izgledu podseća na artičoku, dok je njen ukus nešto nalik mešavini ananasa, banane, papaje i jagode. Pored toga, uz ćirimoju često stoji i naziv voće ljubavi jer zreo plod izgleda kao srce.Svojevremeno su se Inke bavile uzgajanjem ćirimoje i njena postojbina su Andi. Klasifikovana je kao Anona, rod tropskog voća koje potiče iz dolina Ekvadora, Perua i Čilea. Raste na visinama od hiljadu do dve hiljade metara, a vremenom je postala popularna i u drugim krajevima sveta. Obično je dostupna u suptropskim regijama. Ćirimoju najčešće možemo videti u rukama turista koji se sunčaju na obalama Mediterana. Ovo zanimljivo voće prvi put je uvezeno u Kaliforniju 1871. godine, a zatim je postalo popularno na Havajima, da bi potom dospelo na područje Italije i Portugala. Najveći komercijalni svetski proizvođač ovog voća je Španija.
 Specifičnost ovog voća ogleda se i u činjenici da njegove semenke sadrže otrov. Ljubitelji tropskog voća ne obaziru se mnogo na ovaj podatak jer u kontakt sa otrovima možete doći jedino ako njene semenke slomite ili sameljete. Sve dok ih samo odlažete u stranu, možete spokojno da se prepustite uživanju u slatko-kiselom ukusu. Koliko je opasan otrov iz izmrvljenih semenki ćirimoje, pokazuju rezultati jedne studije koja predočava da on kod čoveka može da izazove paralizu. S druge strane, ovo voće poseduje veliku količinu vitamina C koji je posebno značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva. Uz to, on ojačava kapilare, bitan je za proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, aktivira folnu kiselinu, omogućava apsorpciju gvožđa, vrši detoksikaciju jetre i aktivan je pri sagorevanju masti.
 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 02/04/2015 02:17 PM

MANGOSTAN
 Mangostan (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a također raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.Često opisano kao 'suptilni delikates', ovo voće je jestivo, te relativno bogato hranjivim tvarima. Zbog ograničenja na uvoz, svjež mangostan nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegde mogu pronaći konzervisani.

 

 

 

Reply

BlackW

99, female

  

Urednik

Posts: 10513

Re: ČUDNO VOĆE

from BlackW on 02/04/2015 02:22 PM

DRVENA JABUKA
 Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njezin plod ima oklop koji je 'tvrd kao kamen'. Plod je ljekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana sa kokosovim mlijekom. Od njega se takođe pravi i jako popularno letno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.
 

 

 

Reply
1  |  2  |  »  |  Last

« Back to forum